Bakan Kurum, II. Türkiye, Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısında alınan kararları açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te düzenlenen II. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısının ardından alınan kararları ve yapılacak çalışmaları açıkladı. Şehirlerin ihyası ve imarı için 13 meclis oluşturduklarını belirten Bakan Kurum, daha önceki afetlerde olduğu gibi bu afette de milletin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
II. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısı, Ekonomi Bakanı Murat Kurum başkanlığında bilim insanı, akademisyen, inşaat mühendisi, jeolog, sosyolog, mimar, kentsel dönüşüm, atık yönetimi, iklim ve bağlantı uzmanlarının katılımıyla Gaziantep Afete Uyum İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Çevre, Kentleşme ve İklim Değişikliği. . Türkiye’de II. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısının ardından alınacak kararları ve atılacak adımları açıkladı.
“Şehirlerimizi canlandırmak, restore etmek, korumak ve geleceğe taşımak için bir araya geldik”
Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Bakan Kurum, “Sözlerimin başında, Kahramanmaraş’ta meydana gelen asrın faciasında hayatını kaybeden 46 bin 104 kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aziz milletimize hitaben söylediği “Yeni acılar olmasın” Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde afetin derin yaralar açtığı illerimizden biri olan Gaziantep’teyiz. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantılarımızın ilkini geçen hafta İstanbul’da gerçekleştirdik.Bugün toplantımızın şehirlerimizi diriltmek, diriltmek, korumak ve geleceğe taşımak adına değerli sonuçlara yol açacağına inanıyoruz.İkincisini gerçekleştirdik. İstişare ettik, çok değerli kararlar aldık, buradaki hocalarımızın uzmanlığına göre 13 heyetimizin üyelerini hep birlikte belirledik” dedi.
“Depremin olduğu ilk andan itibaren devletimiz milletimizin yanındadır”
Afetin 11 ilde 14 milyon kişiyi doğrudan etkilediğini ifade eden Bakan Kurum, “Asrın afeti 11 ilimizi, 14 milyon insanımızı doğrudan etkiledi. Depremin olduğu ilk andan itibaren devletimiz tüm gücüyle sahada. Milletimizin her türlü ihtiyacına cevap verdik, vermeye de devam ediyoruz.Cumhurbaşkanımızın liderliğinde koordinatör bakanlarımız bölgeye yönlendirildi.Valilerimiz atandı.Tüm kurumlarımızla birlikte yürüttük ve çalışmaya devam ediyoruz. AFAD ile uyumlu bir seferberlik anlayışıyla Arama kurtarma, ilk yardım, giyecek, barınak, çadır, gece gündüz kardeşlerimize gıda yardımı ulaştırdık.Arama kurtarmanın yanı sıra insani yardım, sağlık hizmetleri ve eş zamanlı hasar tespit çalışması tüm illerimizde aynı şekilde yapıyoruz.Yine AFAD uyumumuzda tüm illerimizde eş zamanlı olarak enkaz kaldırma çalışmalarımıza devam ediyoruz.Tüm çevreyi gözeterek sarsma alanında önlemler alarak, çıkan tüm malzemeleri geri dönüştürüp ekonomimize kazandırıyoruz. Ancak bilimin ışığında antik kentlerimizin ihya ve imar süreçlerini başlattık. Bu noktada çalışmamızın her aşamasını bilim insanlarımızın katkılarıyla yürütüyoruz.”
“821 bin 302 bağımsız bölüm ile 279 bin 632 bina yıkıldı, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı”
Afet sonrası hasar tespiti, fay hattı tespiti, arıza tespiti ve kalıcı konut çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Kurum, “Hasarın yoğunluğuna bakıyoruz. Mikrobölgeleme çalışmaları ve jeolojik çalışmalar ile sağlam temeller belirliyoruz. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığımız Yaptığımız çalışmalar ile fay sınırlarını ve fay kırılmalarını belirliyor, sıvılaşma haritasını oluşturuyor ve bu verileri dijital ortama aktarıyoruz, tahribat nedenlerini de işliyoruz. Bu veri bankasındaki binaların hasar tespit çalışmalarına yine Bakanlığımızın 7.300 uzman çalışanı ile tamamen bilimsel olarak devam ediyoruz. 4 bin 875 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 706 bin 589 binayı inceledik. 279 adet tespit ettik. 821 bin 302 bağımsız bölüm olmak üzere bin 632 bina yıkıldı, derhal, ağır ve orta derecede yıkılacak. mahcup” dedi.
“Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te hasar tespiti tamamlandı”
Bakan Kurum, deprem bölgesindeki bazı illerde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, kalan illerde ise yüzde 90’lar seviyesine gelindiğini belirterek, “Gaziantep olmak üzere 5 ilde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. , Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis. Diğer illerde yüzde 90 seviyesindeyiz. İnşallah bu illerde de birkaç gün içinde hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız” dedi.
“Yıkılan binaların yüzde 96,7’si 99’dan önce yapılmış yapılar”
Yıkılan binaların yüzde 96,7’sinin 1999’dan önce inşa edilen binalar olduğunun tespit edildiğini anlatan Kurum, “Tabii ki hasar tespitlerine baktığımızda yıkılan binaların yüzde 96,7’sinin 99’dan önce inşa edilen yapılar olduğunu görüyoruz. Yıkılan binaların yüzde 2002’de yönetmelikte yapılan güncellemeler ve yapı kontrol sistemindeki yönetmelikler çerçevesindeydi.3.3’ünün 99’dan sonra yapıldığını tespit ettik. Fay hatlarına yakın, tabandaki sıvılaşma dikkate alınmadan inşa edilen bu depremde yıkıldı, seferber olduk” dedi.
“Amacımız şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografik yapısıyla, sanayisiyle, altyapısıyla bir bütün olarak yükseltmek”
Depremlerin ardından şehirlerin ihyası ve imarı için hemen çalışmalara başladıklarını belirten Bakan Kurum, “Üniversitelerimizden değerli hocalarımızın bilgi, birikim ve tecrübelerinden devletimiz ve milletimiz için yaptığımız çalışmalarda istifade ettik. Kahramanmaraş depremlerinin ilk anından itibaren yürüttüğümüz tüm çalışmalarda birebir anlayışla hareket ediyoruz.Hedefimiz şehirlerimizi tarihi, kültürü, demografisi, sanayisi, Hedefimiz 11 ilimizi yeniden inşa ederken başta deprem olmak üzere coğrafyamız ve iklim krizimizin yol açabileceği sel, yangın gibi tüm afetlere karşı şehirlerimizi yeniden inşa etmektir. daha dayanıklı olmaları elbette bilim insanlarımızın desteği ve sahada yapacakları çalışmalarla mümkün. Projenin tamamında bilim insanlarımızla birlikte hareket etme çabası içindeyiz.” dedi.
“Kentlerin ihyası ve imarı için faaliyet alanları belirlenen meclisler oluşturduk”
Bakan Murat Kurum, kentlerin ihyası ve imarı için faaliyet alanlarına göre belirlenen komiteler kurduklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde ilk toplantımızda; şehirlerimizi afetlere karşı dayanıklı hale getirecek esasları hazırlamak için alt komisyonlar kurmaya karar verdik.Bugün değerli hocalarımızla istişarelerde bulunduk.çok değerli kararlar aldık,heyetlerimizi hep birlikte oluşturduk,heyetlerimizi faaliyet alanlarını belirledik. Bu anlamda kısaca meclislerimizden, çalışma alanlarından ve ilişkilerinden bahsetmek istiyorum.Heyetlerimizin her birini oluştururken afet yönetim sürecini bir bütün olarak ele almaya çalıştık.Heyetlerimizin görev alanları, risk yönetimi ve Kriz yönetimi adımlarını akademisyenlerimiz ve hocalarımız dikkate alarak belirledik.Bu heyetler, bürokratlarımız ile birlikte. ve devletimizin her kademesinde misyoner olan profesörler, ülkemizin afetlerle mücadelede izleyeceği yol haritasını oluşturacaktır. Şimdi heyetlerimizin her biri sahada çalışmalarını bizzat yürütecek ve 11 ilimiz başta olmak üzere 81 ilimizin tamamında dirençli şehirler konusundaki çalışmalarımıza katkı sağlayacak.”
Restorasyon ve rekonstrüksiyon için 13 pano oluşturuldu
Toplantıda oluşturulan kurulları ve çalışma alanlarını anlatan Bakan Kurum, “Şimdi izninizle hem 11 ilimizi hem de tüm illerimizi afetlere karşı dayanıklı hale getirecek heyetlerimizin her biri hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Tabii ki arama kurtarma, ilk yardım, iaşe ve geçici barınma hizmetleri hizmetlerin başında gelmektedir.Bu süreç afet yönetimi açısından çok kritiktir.Büyük bir iş birliği ve uyum gerektirmektedir.Böylece bu konsey değerli bir rol oynayacaktır. AFAD’ımız ile birlikte afete müdahale kapasitemizin geliştirilmesinde 2. Deprem ve Yer Bilimleri Kurulu: Aktif fay sınırları üzerinde bulunan ülkemizin yer bilimleri açısından incelenip incelenmediği, yerleşime uygun olup olmadığı bu kurul tarafından tespit edilecektir. , temelin sağlam, güvenli ve depreme karşı hazırlıklı olup olmadığı, stokunuz binanın afetlere karşı dayanıklı olup olmadığını belirleyecek ve riske karşı stratejileri belirleyecektir. risk yönetim sürecine uygun olarak afetin meydana geldiği bölgelerde kanal hasar tespit çalışmaları. 4. Enkaz ve Atık Yönetim Kurulu: Afet sonrasında başta yıkım atıkları olmak üzere birçok türde atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde imha edilmesi ve geri dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yürütecektir. 5. Kent Yapma ve Yaşatma Kurulu: Afet nedeniyle kentlerimizde meydana gelen tahribatı ortadan kaldıracak, TOKİ ile geçici ve kalıcı konutlar yapacak, kentlerimizin yeniden imarı için gerekli bilimsel çalışmaları yapacak. 6. Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu: Her kentin kimliğine göre dayanıklı kentlerin inşası için kentsel dönüşüm stratejilerini belirleyerek; kentlerin özgün kimliklerini koruyacak çalışmalar yürütecek. 7. Mekânsal Planlama Heyeti: Afete duyarlı planlama yaklaşımlarının geliştirilmesine, yeni şehircilik çalışmalarında planlama sürecinin bir bütün olarak değerlendirilmesine ve Türkiye’nin Mekânsal Stratejik Plan çalışmalarına katkı sağlayacaktır. 8. Yeni Bina Teknolojileri Komitesi: Afet riskli bölgelerdeki konutlar başta olmak üzere tüm yapıların yeni inşaat teknolojileri ışığında sağlam ve aslına uygun olarak inşa edilmesini sağlayacaktır. 9. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler Meclisi: Depremden zarar gören illerimizin yapım ve restorasyon sürecinde teknolojinin tüm imkanlarını dijital ortamda sahaya yansıtacak ve daha aktif kullanılmasını sağlayacaktır. şehirlerimizde akıllı teknolojiler. 10. İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Komitesi: İklim dostu yeşil dönüşüm vizyonu çerçevesinde afet bölgesinde yeni şehircilik çalışmalarımızı hayata geçirecek ve tüm şehirlerimizi iklim krizine dayanıklı hale getireceğiz. 11. Kentsel ve Kırsal Altyapı Komisyonu: Sarsılan bölgede ulaşımdan kanalizasyona, içme suyundan elektriğe kadar tüm altyapı çalışmalarını tamamlayacak. Ayrıca tüm yerleşim yerlerimizin altyapısını afetlere karşı dayanıklı hale getirecektir. 12.Tarihi ve Kültürel Miras Şurası: Afet sonrası kadim şehircilik geleneklerimizi temsil eden başta kurtuluş mücadelemizin öncü şehirleri olmak üzere tarihi ve kültürel zenginliklerimizi atalarımızın aziz hatırasına sadık kalarak yaşatacak ve yaşatacaktır. şehirlerimiz kendi değerleri ile. 13. Kriz Yönetimi ve Bağlantı Komitesi: Afet sürecindeki gerçekler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesini, aktif iletişim kanallarının kurulmasını ve kriz yönetim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Tüm heyetlerimizin çalışmaları hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
“Daha önceki afetlerde olduğu gibi bu afette de milletin yanında olmaya devam edeceğiz”
Bakan Kurum konuşmasının son bölümünde Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, daha önceki afetlerde olduğu gibi bu felakette de milletin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Bakan Kurum, “Türkiye bir afet ülkesi. Bugün ülkemiz aktif fay hatları üzerinde. Bu nedenle depremi hep milli güvenlik sorunu olarak gördük. Elazığ, Malatya’da yaşadığımız depremlerde bunu bir kez daha gördük. , izmir ve son olarak da kahramanmaraş bunun olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha fazla yüzleşmek zorunda kalıyoruz işte marmara denizindeki müsilaj sinop kastamonu bartın sel felaketleri antalya muğla yangınları tabi ki biz Ülkemizdeki şok ve afet risklerini biliyoruz.Bu doğrultuda tüm tedbirlerimizi aldık.Bilimin ışığında uyguluyoruz, çalışmalarımızı bu çerçevede yürütüyoruz.Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte 2012’de ‘Ne pahasına olursa olsun’ diyerek bugüne kadar 3,3 milyon konutumuzun dönüşümünü şantiyede, isteyerek ve hızlı bir şekilde gerçekleştirdik.Sağlıklı yapı stokumuzu güçlendirdik.Bu çalışmalarla denetimini tamamladık. Etkin yapı denetim sistemi ve deprem yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle 6,6 milyon konut ve iş yerinin yenilenmesi. Böylece nüfusumuzun %65’ine dini yaşam alanları sağlamış olduk. Yine Elazığ, İzmir’de sarsıntılar; Kastamonu, Sinop ve Bartın’da yaşanan selde, Antalya ve Muğla’da çıkan yangınlarda vatandaşlarımızın yanında olduk. 45 binden fazla afet evi ve köy evimizi sağlam ve afete dayanıklı hale getirerek vatandaşlarımıza teslim ettik. Yine afetten etkilenen 11 ilimizde bugüne kadar yaptığımız 133 bin 759 TOKİ konutumuzun hiçbiri yıkılmadı. Tüm bu çalışmaları bilimden aldığımız güç ve bilim insanlarımızın katkılarıyla gerçekleştirdik. Bugün de aynı hassasiyet ve anlayışla öğretmenlerimizle birlikte yürüyoruz. İnşallah çalışma şuralarının sonuçlarını sahada adım adım hayata geçireceğiz. Şehirlerimizi canlandıracağız, afetlere dayanıklı hale getireceğiz. Çocuklarımıza, çocuklarımıza ve nesillerimize inanç ve kimlik sahibi şehirler miras bırakacağız. Bu anlamda bu uzun soluklu süreçte bizlerden ve şehirlerimizden katkılarını esirgemeyen hocalarımıza şükranlarımı sunuyor, heyetlerimize başarılar diliyor, bilim insanlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum.”