Yellen Çin yetkilileriyle ekonomik zorlukları görüşecek
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çinli üst düzey yetkililerle ekonomik diyaloğu sürdürmek amacıyla Çin’e ikinci yüz yüze ziyaretini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yellen, 3-9 Nisan tarihleri arasındaki ziyareti sırasında Çin’in artan aşırı sanayi kapasitesinin yarattığı küresel ekonomik tehditleri vurgulayacak.
Gezi, Pekin’e geçmeden önce güneydeki fabrika merkezi Guangzhou’da başlayacak. Guangzhou’da Yellen’ın Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Guangdong Eyaleti Valisi Wang Weizhong ve Çin’de faaliyet gösteren ABD şirketlerinin yöneticileriyle bir araya gelerek iş ortamı ve yatırım sorunlarını ele alması planlanıyor.
Bu diyalog, Yellen ve He’nin Temmuz 2023’te Pekin’e yaptıkları ilk ziyaretin ardından başlattıkları bir dizi sanal ekonomik ve mali çalışma grubu toplantısını takip ediyor. Bu görüşmelerde Çin’in emlak piyasasına ilişkin endişeleri ve ABD’nin bölgesel banka iflaslarının etkileri gibi ekonomik konular ele alındı.
ABD bu görüşmeleri, yarı iletkenler ve Çin’deki ABD yatırımları üzerindeki ulusal güvenlik kısıtlamalarının dar hedefini netleştirmek için kullanıyor.
Çin’in aşırı kapasitesine odaklanılması, Çin’in artan ihracatı ve gelişmekte olan teknoloji endüstrilerine yaptığı iç yatırımlarla aynı zamana denk gelerek diyalogda bir değişime işaret ediyor. Geçtiğimiz hafta Yellen, Çin hükümetinin çelik ve alüminyum gibi sektörlerin yanı sıra güneş enerjisi, elektrikli araçlar (EV) ve lityum-iyon piller gibi gelişmekte olan sektörlerde aşırı yatırıma yol açan desteğine ilişkin endişelerini dile getirmişti.
Yellen, ABD ve diğer piyasa odaklı ekonomilerdeki işçileri olumsuz etkileyen fiyat ve üretim kalıplarının bozulmasına vurgu yaptı.
AB’nin Çin’in elektrikli araç endüstrisindeki potansiyel haksız sübvansiyonları soruşturmasına ve ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çin araçlarının ulusal güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığını araştırmasına rağmen Yellen’in tutumu misilleme yerine yapıcı çözümler aramaktır.
Yellen, Çin’de yapacağı görüşmeler sırasında, ABD’deki üreticileri ve dünya çapındaki firmaları zayıflatan Çin’in endüstriyel kapasite fazlasının küresel ekonomik sonuçlarını açıklığa kavuşturacak.
Yellen ve Çinli yetkililerin ayrıca döviz konularını ele almaları ve iklim değişikliği, yasadışı finansman, uyuşturucu kaçakçılığı ve borç sıkıntısı çeken gelişmekte olan ülkelere yardım sağlanması gibi konularda daha fazla işbirliği arayışına girmeleri bekleniyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.