Yaşam

En yakın dostunuz olan köpeğinizi hastalıklardan korumak için neler yapmalısınız?

Hepimiz tüylü dostlarımızın sağlıklı olmasını isteriz. Her ne kadar barındırılsalar da kedi ve köpekler farklı türde hastalıklara da yakalanabilmektedir. Bu hastalıklar hem tüylü dostlarımızın yaşam kalitesini etkiler hem de size bulaşabilir. Köpeğinizi hastalıklardan korumak için neler yapmanız gerektiğini gelin birlikte inceleyelim.

Kaynak:https://pets.webmd.com/features/prote…

1. Köpeğinizin aşılama programını takip edin.

Evcil hayvanınızı hastalıklardan korumanın en uygun yollarından biri aşılardır. Aşı yaptırarak köpeğinizi kuduz, kireç hastalığı, bağırsak kurdu, leptospirosis ve bordetella gibi hastalıklardan korursunuz. En iyi korumayı sağlamak için evcil hayvanınızın aşılama programını takip edin ve aşılama günlerini geciktirmeyin.

2. Önleyici ilaçlar kullanın.

Pireler ve keneler, özellikle dışarıda vakit geçiren kedi ve köpekler için yaygın bir baş belasıdır. Bu parazitler hayvanlar için oldukça rahatsız edicidir ve hastalık taşıyabilirler. Özellikle bahar aylarından itibaren pire ve kene tasmaları takabilirsiniz. Pire ve keneleri önlemek için tasmalar, damlalar ve ağızdan alınan ilaçlar vardır. Evcil hayvanınız için en iyi seçeneği belirlemek için veterinerinize danışabilirsiniz.

3. Köpeğinizi gezdirip eve getirdikten sonra elle muayene edin.

Evcil hayvanınız dışarıda rastgele bir mola veriyorsa, önleyici ilaçlar kullanıyor olsanız bile pire ve keneleri kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir.

Bir kene bulursanız, evcil hayvanınızın hastalanma veya enfeksiyon geliştirme riskini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede çıkarın. Keneyi kendiniz çıkarmakta sorun yaşıyorsanız, randevu almak için veterinerinizi arayın.

4. Köpeğinizi sistematik olarak veterinere götürün.

Evcil hayvanlar sıklıkla hastalık belirtileri gösterse de, bazı belirtiler hemen fark edilmez. Profesyonel bir veteriner tarafından yapılan yıllık (veya yılda iki kez) sağlık kontrolleri, evcil hayvanınızın sahip olduğunu bilmediğiniz hastalıklar da dahil olmak üzere sorunların ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Veterineriniz kan analizi ve dışkı muayenesi dahil olmak üzere farklı testler yapacaktır. Bu testler parazit ve hastalık gibi makul endişeleri ortaya çıkarabilir ve tedavi sürecine erken başlayabilirsiniz.

5. Köpeğiniz olağan dışı davranıyorsa veterinerinize danışın.

Evcil hayvanınız, çeşitli semptomlara neden olacak birçok hastalıktan muzdarip olabilir. Örneğin, parvovirüsün (ince bağırsağı etkileyen bir hastalık) semptomları uyuşukluk, iştahsızlık ve kanlı ishali içerebilir. Veterinerinizi ne kadar erken ziyaret ederseniz, birçok hastalığı tedavi etmek o kadar kolay olacaktır.

Uyuşukluk, iştahsızlık, idrar yapmama ve sürekli uykulu olma, köpeğinizin sağlığında bir sorun olduğunun en bariz işaretleridir.

6. Evcil hayvanlarınızı vahşi yaşamdan uzak tutun.

Şehir hayatında nasıl bir yırtıcı hayat diye sormayın. Bahçeli bir eviniz varsa veya köpeğinizle pikniğe gidiyorsanız, köpeğinizi diğer hayvanlardan uzak tutmanızda fayda var. Yabani hayvanlar, ısırıldıklarında veya çizildiklerinde evcil hayvanınıza bulaşabilecek hastalıkları taşıyabilirler.

7. Köpeğinizin bilmediğiniz hiçbir şeyi yemesine izin vermeyin.

Meraklı bir köpeğiniz varsa, yürüyüşe çıktıklarında çöpleri devirmek ve yerde buldukları şeyleri yemeye çalışmak gibi şeylere yabancı değilsiniz. Bu gıdalar mikrop ve bakteri içerebilir. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca evcil hayvanlarınızın parkta olduğu gibi ortak bir su kabını paylaşmasına da izin vermemelisiniz.

8. Ellerinizi iyice yıkayın.

Hayvanlardan insanlara birçok hastalık bulaşabileceğinden, kendinize iyi bakmanız da değerlidir. Yanlışlıkla bir şeye yakalanmamak için evcil hayvan mamasına dokunduktan, ilaç verdikten, köpeğinizi yıkadıktan veya dışkısını temizledikten sonra ellerinizi uygun şekilde yıkamalısınız.

haberseyhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu